Kako čekirati avio kartu?

Kako čekirati avio kartu?

Category : Blog

Da li svako može da čekira avio kartu?

Iako je to vrlo jednostavan način da se putnik registruje, ipak za jedan deo putnika to predstavlja problem da li iz tehničkog razloga ili nesigurnosti šta treba da unese. Ova opcija, koju uglavnom imaju sve avio-kompanije, svakom putniku štedi vreme i novac koji će morati da plati aerodromu, ukoliko se nije čekirao preko interneta i pritom odštampao svoju kartu.

Nakon čekiranja karte

Putnici koji su izvršili prijavu na let putem interneta dužni su da pokažu na aerodromu odštampanu kartu za ukrcavanje u avion (u boji ili crno belu) ili kartu u pdf formatu ili aplikaciji. Neophodno je da barkod odštampan na karti za ukrcavanje bude vidljiv, jasan i neoštećen. Svaka pojedinačna karta za ukrcavanje mora da bude odštampana na odvojenim stranicama formata A4. U slučaju da ste pri kupovini avio-karte odabrali registraciju putem interneta, a niste to na vreme uradili i nemate odštampanu kartu, po pravilima odabrane avio-kompanije biće Vam dodatno naplaćena registracija putnika na aerodromu.

Na nekim aerodromima postoji mogućnost mobilne avio karte koju dobijate prilikom čekiranja u aplikaciji avio kompanije i čuvate je u svom mobilnom telefonu. Ovo opciju nemaju svi aerodromi pa je potrebno proveriti pre odlaska na aerodom da li aerodrom prihvata mobilnu avio kartu.

Čekiranje prtljaga

Ukoliko imate prtljag koji se predaje na let, potrebno je predati ga na šalteru za čekiranje pri čemu se daju na uvid odštampani kupon za ukrcavanje, pdf format karte ili mobilnu kartu i validan lični dokument. Šalteri se otvaraju 120 minuta pre poletanja aviona i zatvaraju 30 minuta pre planiranog poletanja aviona. Ukoliko putnik poseduje samo ručni prtljag ili putuje bez prtljaga može odmah da pristupi šalteru za pristupnu kontrolu.


Leave a Reply

Booking.com